top of page

Spălăm sau nu pisicile?

Atunci când primim, adoptăm sau cumpărăm o pisicuță avem o grămadă de întrebări legate de îngrijirea ei. În articolul de astăzi ne-am gândit să abordăm un subiect discutat îndelung, inclusiv în rândul veterinarilor: “Spălăm sau nu pisica?” și să vă propunem câteva metode eficiente prin care această activitate, atunci când este necesară, să decurgă cât mai bine. :)



Toată lumea știe că pisica este un animal curat care petrece zilnic mult timp curățându-și blănița. Atunci, mai are rost să intervenim și noi?

ÎN UNELE CAZURI, DA!

Spălatul pisicii are atât rolul de a curăța praful și impuritățile din blănița pisicii, de a îndepărta părul desprins deja și a reduce astfel efectele negative asupra persoanelor alergice.

Recomandarea veterinarilor de a spăla pisica mai des se referă în special la pisicile care au nevoie de un ajutor în plus după ce au petrecut o zi prin noroi sau praf, au luat purici sau alți paraziți externi, au avut un accident, o operație, sunt supraponderale sau bolnave. Aceste pisici nu reușesc să-și îngrijească blănița așa cum ar trebui, de aceea, este recomandat să le oferim un ajutor în plus.


ÎN ALTELE NU!

În afara cazurilor menționate mai sus, veterinarii ne recomandă să evităm pe cât posibil spălatul pisicii din mai multe motive.

Cel mai important este acela că pielea pisicii conține la suprafață un strat de sebum care protejează pielea de schimbările de temperatură și de factorii externi. Dacă acel sebum este îndepărtat, pisica este expusă după baie răcelilor și bolilor de piele.

Un alt motiv ar fi acela că stresul și încordarea din timpul băiței pot fi așa de mari încât să provoace căderi masive de blăniță, schimbări de comportament sau alte probleme legate de sănătatea psihică a pisicii.


RECOMANDĂRI ȘI METODE EFICIENTE PENTRU O BĂIȚĂ LINIȘTITĂ

Prima băiță

Dacă vrei să-ți obișnuiești pisica cu spălatul atunci cel mai bine ar fi să încerci prima dată când aceasta este încă pui, dar nu înainte de schimbarea primei blănițe.

Nu folosi multă apă de prima dată și nici jet prea puternic pentru a nu o speria. E recomandat chiar să începi prin a o șterge cu o cârpa umedă până când se obișnuiește cât de cât cu apa.

Dacă pisica ta este deja mare când îi faci prima băiță, atunci ai grijă să aibă gheruțele tăiate înainte și apelează la ajutorul cuiva care să poată ține, mângâia și încuraja pisica în permanență în timpul băiței.

Nu spăla niciodată capul pisicii și ai grijă să nu-i intre apă în ochi sau urechi. Pentru această parte a corpului este de ajuns să ștergi pisica cu un prosop umed și curat care va îndepărta praful și alte impurități.

Pentru a decurge cât mai bine băița, asigură-te că ligheanul, chiuveta sau cada în care o speli are un covoraș antiderapant sau un prosop pe suprafața pe care așezi pisica.

Încearcă să o speli cât mai repede pentru a scăpa și tu și pisicuța ta de acest stres.


CE PRODUSE FOLOSIM?

Produsele recomandate sunt întotdeauna cele speciale pentru pisici. Dacă ai posibilitatea să cumperi produse cât mai naturale e cu atât mai bine. Nu folosi niciodată șampoane și balsamuri pentru uz uman deoarece PH-ul pielii pisicilor diferă de cel al oamenilor, iar aceste șampoane le pot face rău pisicilor provocând alergii grave.

USCATUL BLĂNIȚEI

Procesul de uscare al blăniței este foarte important. Dacă pisica ta este obișnuită cu zgomotul uscătorului de păr, poți încerca și cu acesta, dar folosind doar aer călduț. Dacă nu e obișnuită, atunci cel mai bine e să ai la îndemână mai multe prosoape în care să înfășori pisica și pe care să le schimbi când au absorbit apa din blăniță. De asemenea, camera în care usuci pisica să fie una bine încălzită, pentru a evita o răceală.

CONCLUZII

În cazul în care ai o pisică sănătoasă, încearcă mai degrabă să-ți formezi obiceiul zilnic de a o peria cu o perie special adaptată blăniței ei. De restul se va ocupa ea, tot zilnic, și astfel vei putea reduce numărul băilor la una pe an.

Dacă în schimb există probleme de sănătate sau mici accidente care te obligă să o speli, încearcă să faci din această activitate una cât mai plăcută atât pentru tine cât și pentru pisicuța ta.

Comentários


CELE MAI CITITE ARTICOLE
TAGURI
URMĂRIȚI-NE
  • Facebook - CityCats
bottom of page